Loslaten.
Hoe doe je dat?

Ze zeggen tegen me:
“Laat dat los!”. Maar hoe dan?
Ik kan niet loslaten. Help!

De hele ‘spirituele bibliotheek’ staat vol met opdrachten om los te laten. Als je ergens mee zit, dan komt het…. Vrienden en familie, therapeuten, allemaal geven ze je dat ene goedbedoelde advies als je ergens mee zit. Ze vermelden allemaal dezelfde opdracht: ‘Je moet dat loslaten‘.
En daar zit je dan. Hoe doe je dat in vredesnaam, loslaten? Het lukt je maar niet om die persoon los te laten. Of die situatie. Heb jij ook zo’n moeite met loslaten? Lees verder… ik heb nieuws voor je! De redding is nabij… 🙂
Stap 1: Benoem het onderwerp van het loslaten.
Word je bewust van datgene of diegene waarvan je denkt dat je moet loslaten.

⇒ Wees bewust.

 

Stap 2: Vergeet maar dat je moet loslaten.
Mijn benadering klinkt wellicht heel vreemd, want iedereen zegt tegen je: “Je moet … loslaten!” Eigenlijk is dat is een heel raar advies, want ‘moeten loslaten’ is op zichzelf al vasthouden! Dus…: het werkt niet.
Moeten loslaten is vasthouden!
Loslaten gaat op deze manier nooit lukken. Het gaat tegen je gevoel in. En het leidt tot jezelf forceren. Op die manier gaat ‘loslaten’ nooit werken. Dus:

⇒ Stop nu met het loslaten.

 
Stap 3: Relax. Ontspan. Je hoeft helemaal niets.
Kijk eens rustig naar jezelf. Je hoeft dat iets of die persoon niet los te laten. Ga eerst eens rustig kijken naar de situatie. Ontspan en kijk eens goed naar waar je mee bezig bent. Proberen los te laten
houdt je alleen maar bezig met die kwestie of die persoon. Het is een doodlopende weg. Mijn tip is: niets doen. Geef jezelf toestemming om niet los te laten. Dat gevoel geeft je al een hele rust. Dus:

⇒ Hou nog maar even vast.

 
Stap 4: Inzien dat loslaten niet mogelijk is.
Goed, ben je nu rustig? Dan gaan we verder naar de volgende stap. Het grote nieuws is: loslaten is onmogelijk. Voor veel spirituele denkers en goeroes is deze gedachte bijna een ‘doodzonde’. Toch is het waar. Het begrip ‘loslaten’ schijnt namelijk een actie van je te eisen. Maar dat is een actie die geen actie kan zijn. Dus is loslaten feitelijk onmogelijk.
Loslaten is onmogelijk.
Waarom is loslaten steeds onmogelijk? Dat komt omdat we (on)bewust vasthouden. En daarvoor hebben we blijkbaar een goede reden. We hebben er ergens belang bij om vast te houden. En dus hebben we er belang bij om niet los te laten! Daarom gaan we steeds maar door met vasthouden. En dus lukt het loslaten nooit. Daardoor blijven we in een cirkeltje ronddraaien. Dus:

⇒ Begrijp dat loslaten helemaal niet kan.

 
Stap 5: Het gaat dus nu eerst om bewust zijn.
Dan gaan we de volgende stap zetten. We kunnen leren om ons bewust te zijn van ons vasthouden…. We gaan op ontdekkingstocht naar onze redenen om vast te willen houden. Bij deze stap word je je bewust van de redenen waarom je vasthoudt. Vasthouden lijkt ons op de een of andere manier een ‘beloning’ op te leveren. Weten dat het vasthouden ergens een beloning oplevert is een belangrijk inzicht!
Vervolgens gaat het er bij deze stap om te ontdekken welke ‘beloning’ het vasthouden geeft. Dat vergt werkelijk ‘soul searching’. Ga diep in jezelf kijken om te ontdekken waarom je vasthoudt. Wat is jouw ‘beloning’? Dit onderzoek vergt eerlijkheid. Het vergt oprecht tegen jezelf zeggen wat de ‘beloning’ is van het vasthouden van die persoon, dat object, die carrière. Dus:

⇒ Onderzoek jouw ‘beloning’ van het vasthouden.

 
Stap 6: Herken en erken de reden.
Wanneer je nu echt serieus hebt gezocht naar de echte reden van het vasthouden, dus de ‘beloning’, ga deze dan herkennen. En vervolgens erkennen dat die ‘beloning’ niet echt is. Het vasthouden ervan levert je uiteindelijk niets op dan ellende… Je houdt er eigenlijk alleen maar verdriet, frustratie en blokkades op je levenspad aan over.

⇒ Herken en erken de onwaarheid van jouw ‘beloning’.

 
Stap 7: Dan maar anders.
Als je diep genoeg doordenkt kom je er achter dat het vasthouden die ‘beloning’ niet oplevert. Toch is de behoefte aan die ‘beloning’ reëel. Dan kun je gaan onderzoeken of er ook andere manieren zijn om die ‘beloning’ te krijgen. Je kunt dus op zoek gaan naar een alternatief voor de ‘beloning’ van het vasthouden.
Kunnen we onszelf een andere vorm van ‘beloning’ geven? Kunnen we met dat alternatief dan de noodzaak tot vasthouden misschien wegnemen? Dus:

⇒ Zoek en vind een alternatief voor jouw ‘beloning’.

 
Stap 8: Stop met vasthouden
Als je via een andere weg de ‘beloning’ hebt gevonden, kun je stoppen met het vasthouden.
Dat is een keuze. Dat is een actie die wel mogelijk is. Dit in tegenstelling tot de onmogelijke actie van het loslaten.
Loslaten gaat niet.

Je hoeft alleen maar te
stoppen met vasthouden.
En nu kun je gaan genieten. Je kunt genieten van de rust dat je bent gestopt met vasthouden. Dat is alles. Meer is er niet nodig. Je bent er al. Dus:

⇒ Stop met vasthouden. En geniet.

Paul Bles

Wil je dit proces stapsgewijs doorlopen? Ik heb daarvoor een werkblad gemaakt om alle stappen uit te werken voor jouw situatie. Je kunt het downloaden als PDF-bestand, of als DOCX-bestand.
Neem gerust contact met mij op als je begeleiding wilt bij je proces van loslaten naar stoppen met vasthouden. Ik zou het waarderen als je mij mailt met je ervaringen met dit werkblad.