Loslaten.
Hoe moet dat?

Ze zeggen tegen me:
“Laat dat los!”. Maar hoe dan?
Ik kan niet loslaten. Help!

De hele ‘spirituele bibliotheek’ staat vol met opdrachten om los te laten. Als je ergens mee zit, dan komt het…. Vrienden en familie, therapeuten, allemaal geven ze je dat ene goedbedoelde advies als je ergens mee zit. Ze vermelden allemaal dezelfde opdracht: ‘Je moet dat loslaten‘.
En daar zit je dan. Hoe doe je dat in vredesnaam, loslaten? Het lukt je maar niet om die persoon los te laten. Of die situatie. Heb jij ook zo’n moeite met loslaten? Lees verder… ik heb nieuws voor je! De redding is nabij… 🙂
 
Stap 1: Vergeet maar dat je moet loslaten.
Mijn advies klinkt wellicht heel vreemd. Ze zeggen tegen je: “Je moet … loslaten!” Dat is een heel raar advies, want ‘moeten loslaten’ is op zichzelf al vasthouden! Dus het werkt niet.
Moeten loslaten is vasthouden!
Loslaten gaat op deze manier nooit lukken. Het is tegen je gevoel in gaan en jezelf  forceren. Op deze manier gaat loslaten nooit werken. Dus:

⇒ Stop nu met het loslaten.

 
Stap 2: Relax. Ontspan. Je hoeft helemaal niets.
Kijk eens rustig naar jezelf. Je kunt iets of iemand niet loslaten. Ga eerst eens rustig kijken naar de situatie. Ontspan en kijk er eens goed naar. Bezig zijn met loslaten
houdt je bezig. Het is een doodlopende weg. Mijn tip is: niets doen. Gewoon merken dat loslaten niet lukt. Geef jezelf toestemming om niet los te laten. Dat gevoel geeft al een hele rust. Dus:

⇒ Hou nog maar even vast.

 
Stap 3: Inzien dat loslaten niet mogelijk is.
Goed, ben je nu rustig? Dan gaan we verder naar de volgende stap. Het grote nieuws is: loslaten is onmogelijk. Voor veel spirituele denkers en goeroes is deze gedachte bijna een ‘doodzonde’. Toch is het waar. Het begrip ‘loslaten’ schijnt een actie van je te eisen. Maar dat is een actie die geen actie kan zijn. Dus is loslaten feitelijk onmogelijk.
Loslaten is onmogelijk.
Waarom is loslaten onmogelijk? Als we niet kunnen loslaten, zijn we dus aan het vasthouden. En daarvoor hebben we blijkbaar een goede reden. We hebben er onbewust belang bij om vast te houden. En dus hebben we er belang bij om niet los te laten! Daarom gaan we steeds maar door met vasthouden. En dus lukt het loslaten nooit. En daardoor blijven we in een cirkel ronddraaien. Dus:

⇒ Begrijp dat loslaten helemaal niet kan.

 
Stap 4: Het gaat dus nu eerst om bewust zijn.
Dan gaan we de volgende stap zetten. We kunnen leren om ons bewust te zijn van ons vasthouden…. We gaan op ontdekkingstocht naar onze redenen om vast te willen houden. Bij deze stap word je je bewust van de redenen waarom je vasthoudt. Vasthouden lijkt ons op de een of andere manier een ‘beloning’ op te leveren. Dat is een belangrijk inzicht!
Vervolgens gaat het er bij deze stap om te ontdekken welke ‘beloning’ het vasthouden geeft. Dat vergt werkelijk ‘soul searching’. Ga diep in jezelf kijken om te ontdekken waarom je vasthoudt. Wat is jouw ‘beloning’? Dit onderzoek vergt eerlijkheid. Het vergt oprecht tegen jezelf zeggen wat de ‘beloning’ is van het vasthouden van die persoon, dat object, die carrière. Dus:

⇒ Onderzoek jouw ‘beloning’ van het vasthouden.

 
Stap 5: Herken en erken de reden.
Wanneer je nu echt serieus hebt gezocht naar de echte reden van het vasthouden, de ‘beloning’, ga deze dan herkennen. En vervolgens erkennen dat die ‘beloning’ niet echt is. Het vasthouden levert je helemaal niets op… Je houdt er eigenlijk alleen maar verdriet, frustratie en blokkades op je levenspad aan over.

⇒ Herken en erken de onwaarheid van jouw ‘beloning’.

 
Stap 6: Dan maar anders.
Als je diep genoeg doordenkt kom je er achter dat het vasthouden die ‘beloning’ niet oplevert. Toch is de behoefte aan die ‘beloning’ reëel. Dan kun je gaan onderzoeken of er ook andere manieren zijn om die ‘beloning’ te krijgen. Je kunt dus op zoek gaan naar een alternatief voor de ‘beloning’ van het vasthouden.
Kunnen we onszelf een andere vorm van ‘beloning’ geven? Kunnen we met dat alternatief dan de noodzaak tot vasthouden misschien wegnemen? Dus:

⇒ Zoek en vind een alternatief voor jouw ‘beloning’.

 
Stap 7: Stop met vasthouden
Als je via een andere weg de ‘beloning’ hebt gevonden, kun je stoppen met het vasthouden.
Dat is een keuze. Dat is een actie die wel mogelijk is. Dit in tegenstelling tot de onmogelijke actie van het loslaten.
Loslaten gaat niet.

Je hoeft alleen maar te
stoppen met vasthouden.
En nu kun je gaan genieten. Je kunt genieten van de rust dat je bent gestopt met vasthouden. Dat is alles. Meer is er niet nodig. Je bent er al. Dus:

⇒ Stop met vasthouden. En geniet.